Ben jij je negatieve gedachtes ook meer dan zat ? Komen er elke keer weer nieuwe obstakels op je pad ?  Zijn je gedachtes net als die vervelende buurman die steeds maar langs komt en is er sprake van een overvolle buurt ? Goed nieuws ! Je kunt er zelf wat aan doen…

Het is 1986. Ik zit in een pizzeria met m’n zus. Uit eten, m’n eerste keer na het herstellen van m’n eetstoornis. Wat voel ik me trots!! En wat voel ik me goed, na lange tijd !  Voorzichtig lees ik de menukaart door…ik durf bijna niet te kiezen , zo spannend vind ik het. Vertrouwd geraakt met altijd een smoes verzinnen om maar niet te hoeven eten. M’n zus heeft haar keuze al gemaakt en ik speel op safe : spaghetti bolognese. Maar toch, een hele stap , op weg naar nieuw begin. Lastig om m’n gedachtes te verzetten, toch lukt het. Ons bestelde eten wordt gebracht . Voor mij : een groot bord spaghetti, met een kop erop ! Had ik nu maar toch de spaghetti uit het kindermenu besteld…er is geen weg terug meer ! Wat m’n zus zegt hoor ik niet meer…m’n focus ligt op het eten. Het lukt me om de kop eraf te eten!!! Dan zit ik toch echt vol …maar wat ben ik trots ! Een mijlpaal bereikt, in mijn gevecht tegen m’n eetstoornis ! Ik heb gewonnen ! Wat een heerlijk gevoel ! De serveerster komt langs en vraagt of we uitgegeten zijn. Ik kan geen pap meer zeggen maar nog wel, met nog steeds dat fijne gevoel, : ja hoor ! Ze kijkt naar m’n bord en vraagt : ” Vond je het niet lekker ? ”  . Ik heb zin om weer een kop eraf te eten ( maar dit keer niet van de spaghetti ) maar in plaats daarvan voel ik de grond onder m’n voeten wegzakken en 1000 gedachtes ( kan ook iets minder zijn geweest, lang geleden tenslotte ) schieten door mijn hoofd: ” Weet jij wel hoe knap dit voor me is ?”, ” Weet jij wel  wat ik de afgelopen jaren doorstaan heb ? “, ” Weet jij wel aan wie je dit  vraagt ? ” ….Wat ik tegen haar gezegd heb ? Dat het heerlijk was en dat ik niet zoveel op kan, het gewenste antwoord dus. De eetstoornis had mij geleerd om mijn gevoelens te verbergen en ik was daar een kei in geworden , maar m’n dag was verpest. Het heeft lang geduurd voordat ik weer uit eten durfde te gaan…..de kracht van gedachtes!

Vol=vol

Het is 2018. Gezellig met m’n dochter lunchen ! Elkaar veel te vertellen en vooral gezellig even samen een uurtje met elkaar. Haar eigen, volwassen leven en enthousiast over haar opleiding en dingen die ze meemaakt. Een mooie jonge vrouw inmiddels. Eten is niet zo aan haar besteed. Het hoort erbij, het kan soms lekker zijn ( toen ze klein was ook heel vaak niet ) en van grote hoeveelheden moet ze al helemaal niets hebben. Gewoon snel vol…en zoals ze zelf altijd zegt : ” niet zo moeilijk te begrijpen, toch ? ” . We zijn klaar met onze lunch en hebben nog wel zin in een cappuccinootje. Als m’n dochter dat bestelt, vraagt de serveerster of we klaar zijn met onze lunch ( ..het bord van mijn dochter was namelijk nog niet helemaal leeg ). Als het antwoord een bevestigend ja is, volgt direct een ” vond je het niet lekker? ” -vraag. Ik heb de neiging om voor m’n dochter te antwoorden maar een belerende moeder op dit moment zit ze al helemaal niet te wachten. Ik zie dat ze het moeilijk vindt om te antwoorden….toch komt het kleine meisje weer in haar naar boven. ” Het was heerlijk maar ik zit vol. En vol = vol ! ” , zegt ze.. “Heb je toch nog iets van je moeder geleerd”, zeg ik….we moeten beide lachen en we genieten van ons cappucinootje. Smaakte toch extra lekker dit keer !

Wat je denkt, denk je zelf

Wat dacht jij bij de opmerking van de serveerster ? Vond je haar opmerking kwetsend, beledigend of had ik anders moeten reageren en haar moeten toespreken om eerst na te denken voordat ze wat vraagt ? Wellicht heb jezelf ook dat soort situaties gehad waarbij de stoom uit je oren kwam . Maar was  het wel de serveerster die mijn gevoel bepaalde?  Hoe zou ik op haar gereageerd hebben als ik andere gedachtes had gehad ? Natuurlijk was het voor ons, in beide situaties , geen fijne opmerking, maar onze gevoelens bepaalden we helemaal zelf. Onze gedachtes bepaalden immers ons gevoel. Je dat bewust worden is stap 1 om je weer goed te voelen. Lastig ? Ik heb ook niet gezegd dat het gemakkelijk is. Kies voor een gedachte  die je een beter gevoel bezorgt.  En je zit al bij stap 2. Ik hoor je denken : het helpt toch niet….oké, en wat voor gevoel geeft dat ? Helpt het je verder of blijf je gevangen in je eigen gedachtes ? Soms zit het in je hoofd ook vol. En blijven je gedachtes maar malen….kun je er niets meer bij hebben Vol=Vol. Herkenbaar ? Dan wacht ik nog even met stap 3.  Ik help je graag bij jouw stappenplan om je weer goed te voelen . Op maat gemaakt, waar jij je goed bij voelt! Als je iemand anders een goed gevoel wilt  geven, mag dat natuurlijk ook. Deel dan deze blog…zo simpel kan het zijn.

  • Wil jij ook op een andere manier met je gedachtes om kunnen gaan ?
  • Wil jij je ook beter gaan voelen in je lijf ?
  • Wil jij ook ontpiekeren ?
  • Wil jij ook weer eens echte ontspanning voelen ?

Neem dan contact met me op, Praktijk Vlinderkuijl, coaching op Goed Gevoel !

Latest posts by Mieke Epker (see all)