Ik fiets over de dijk, op weg naar een volgende afspraak met een cliënt . Ik denk aan de e-mail die ik nog moet versturen, ik denk aan dat telefoontje wat ik nog moet plegen, ik denk aan wat voor boodschappen ik nog moet doen, ik denk aan die vriendin die ik al te lang niet gezien heb. Ik denk, ik denk, ik denk…..ik moet hard doortrappen om op tijd op m’n afspraak te zijn…hoor ik mezelf denken. Hijgend kom ik op m’n bestemming aan. Toch niet gestrest..? vraagt m’n cliënt. Nee hoor, zeg ik, terwijl m’n hoofd iets anders denkt. We moeten beide lachen. Eerst maar even thee of koffie. Eerst noemden we dat een moment van ont-stressen, tegenwoordig heet dat mindfulness…..pfff, even bijkomen!

Help! Ik wil mindful zijn , maar hoe dan ?

Iedereen wil tegenwoordig mindful zijn. De cursussen meditatie en mindfulness buitelen over elkaar heen, dus keuzemogelijkheden te over. Een mens zou er gestrest door raken: Hoe weet je nu waar je moet zijn en mindfulness, wat is dat nu eigenlijk ?

Mindful in Jip en Janneke

De term mindfulness is voor velen een ongrijpbare term. Wellicht komt dat wel weer uit ons denken: dat we alles moeten kunnen verklaren. Laat dat als eerste los zodat je daarmee meteen je eerste mindfulness-oefening achter de rug hebt. Je kunt het op elk moment toepassen, zelf bij het lezen van deze blog. Met mindfulness oefen je namelijk het in het stilzetten van je gedachtes op de automatische piloot en beleef je 100 procent het huidige moment dus : wow, wat leuk dat je m’n blog leest!  Dan weet je ook meteen hoe je aan mindfulness kan beginnen, oefening baart kunst. Dus als je nu met je  gedachte bij je presentatie zit die je nog moet houden of bij die taak waarvan de deadline nadert, begin dat opnieuw met lezen van deze blog.  Heb je meteen 2 van de voordelen van mindfulness te pakken : je leert je beter te ontspannen en je concentratie wordt beter !

De eerste stap in Mindfulness

De afgelopen jaren heb ik veel in mindfulness geleerd en zoals je las, ook ik fiets nog wel eens op m’n automatische piloot.  Zoals ook Epke Zonderland altijd heeft getraind om Olympisch goud, geldt dat ook voor training in mindfulness : trainen, trainen, trainen…met geduld, met 100 keer vallen en 101 keer opstaan heb ik geleerd om mindful in het leven te staan. Gelukkig is accepteren van dat wat er is ook een onderdeel van de mindfulness-training, dat scheelt weer…..

Herkenbaar of ben je benieuwd naar nog meer tipjes van de sluier over mindfulness ? Laat het me weten zodat je je daar niet druk over hoeft te maken.

  • Wil jij ook op een goede manier met stress om kunnen gaan ?
  • Wil jij ook een stukje relaxter in het leven kunnen staan ?
  • Wil jij ook meer rust en stabiliteit in je leven ?
  • Durf je je eerste stap in mindfulness te zetten en wil je daarin  graag getraind worden of er meer over weten ?

Neem dan contact met me op, Praktijk Vlinderkuijl , coaching bij goed gevoel.

Latest posts by Mieke Epker (see all)