Vorig jaar maart, de lente stond op beginnen, kreeg ik een aanvraag binnen om een meisje te begeleiden.
Een meisje van 15 lentes jong. Ernstig ziek , in de greep van anorexia. Ze zat in een kliniek en de strijd werd steeds moeilijker voor haar. Toch was er hoop ! Ze zou in de weekenden weer naar huis mogen en haar ouders wilden graag een buddy om haar de weekenden thuis te kunnen ondersteunen.

Ik had een gesprek met haar ouders en met een contactpersoon van de gemeente. Een eerste kennismaking. Een gesprek waarin hoop en wanhoop vochten om de eerste plaats. Haar ouders waren hoopvol, sterk en krachtig. Maar ook twijfel en verdriet om de jarenlange strijd die hun meisje, hun dochter, al aan het voeren was. Ik kan me nog goed herinneren dat we enthousiast en met positieve energie elkaar uitzwaaiden. We besloten er met elkaar voor te gaan! Ik zou het meisje eerst in de kliniek ontmoeten om daarna, in de weekenden, haar thuis verder te kunnen begeleiden. Ik keek er naar uit om de eerste ontmoeting te hebben met haar…

En toen werd het stil……

Tot een eerste kennismaking tussen ons beiden is het helaas niet gekomen. Op 19 mei 2017 kreeg ik het bericht van haar vader dat hun dochter een einde aan haar jonge leven had gemaakt. Ze kon niet langer leven met de dwanggedachten en spanningen rondom de eetstoornis. 15 lentes jong… dat meisje was jij, lieve Dalisay !

Er is hoop !

En toch hebben we elkaar niet losgelaten…

Een paar maanden later ontmoette ik je ouders weer, Ron en Patricia. Bij een event over eetstoornissen. Sterk , vastberaden waren ze , net als toen ik ze de eerste keer zag. We deelden ook het verdriet om wat er met jou was gebeurd en dat je er niet meer was. Ze waren daar, om over jou te vertellen, om te laten zien en te laten horen wat anorexia kan aanrichten en ook om ervaringen te delen. In het filmpje wat over jou gemaakt is, “ Hoop doet leven”, zie ik jou voor het eerst: een huppelend meisje, stralend en nog onbezorgd. Totdat je slachtoffer werd van anorexia. De positieve woorden uit het filmpje blijven me bij : “Je bent mooi zoals je bent “! “Hou vol “! “Stay strong ! “

Is het toeval dat ik je ouders juist daar en op dat moment weer zag ? Is het toeval dat Stichting Dalisay Recovery en mijn eigen praktijk allebei een vlinder in hun logo hebben ? Het zou kunnen, Dalisay. Ik was nog niet overtuigd…

Ik ga terug naar 30 oktober 2017. De dag waarop jij 16 jaar geworden zou zijn. Ik ben gevraagd om een gastles te geven op een middelbare school. Om te vertellen over mijn tijd waarin ik zelf vocht tegen anorexia, over hoe ik dat overleefd heb en hoe ik nu mijn eigen ervaringen gebruik om te kunnen helpen bij deze ziekte.
Zoals altijd , doe ik een meditatie vooraf. Om rust te voelen, om energie te krijgen en om mezelf te kunnen zijn. Dan merk ik plotseling dat jij er bent. Onverwacht. Ik voel je energie en kracht bij me. De tranen stromen over m’n wangen. Vanuit je energie voel ik en laat je me merken dat je bij me bent, dat je bij me zult zijn tijdens de gastles. Vol zelfvertrouwen ( en dat voor iemand die nog niet zo heel lang geleden presentatie-angst had ) is mijn gastles toen gegaan. En wat kreeg ik een positieve reacties van de studenten en de docent terug. Je hebt me overtuigd….dank je wel dat je er voor me was en dat je er nu ook weer voor me bent ! Er is hoop!

Stay strong !

Voor mij leef je voort, Dalisay. Ron , Patricia en je broer Kylian hebben een stichting opgericht onder jouw naam : Dalisay Recovery. Wat ben ik blij dat ook ik daar deel van mag uit maken. Ik weet dat je stiekem meekijkt en mee helpt om te zien hoe we , met jouw energie en kracht , jouw droom willen verwezenlijken : lotgenoten helpen, de hoop doorgeven, niet op te geven, hoe moeilijk het ook kan zijn. We gaan er voor !
Hoop doet leven , samen staan we sterk, stay strong ! De lente is begonnen….

Liefs,
Mieke

Wil je reageren naar aanleiding van deze blog, dan kun je een reactie sturen of een bericht achterlaten.

Wil je een persoonlijk gesprek of zoek je hulp  ?  Neem dan contact met me op, Praktijk Vlinderkuijl, coaching op Goed Gevoel !

 

 

Latest posts by Mieke Epker (see all)