Ik ga vandaag met de trein.( toen kon het nog..actuele update : code rood is afgegeven) Of zal ik toch met de auto gaan ? Weet je wat, ik ga gewoon thuiswerken of zal ik wachten tot de storm voorbij is ? Even op buienradar kijken, die loopt dus vast, ik zal vast niet de enige zijn. Code Oranje is inmiddels afgegeven. Ik laat me gedachten wegwaaien.. Ik moet toch naar buiten vandaag. De storm trotseren..
Op de fiets naar het station. Ik heb maar 1 doel en dat is het station. Makkelijk? Dat valt nog best wel tegen met windkracht 9, vol op het hoofd.  Ik zie andere fietsers met dezelfde missie als ik : door de storm, op weg naar het doel. Ik kijk even omhoog en zie een meeuw zijn vleugels spreiden om zich mee te laten voeren op de wind. Mazzelaar…zo maak je dus van een nadeel je voordeel. Even wilde ik dat ik die vogel was maar een rukwind laat me voelen waar ik ben : op de fiets. Handen stevig aan stuur en doortrappen. Het doel is bijna in zicht en andere gedachtes dan dat hebben geen kans om in me op te komen.  Twee gedachtes vechten om de eerste plaats :  “waarom is er altijd tegenwind en als je teruggaat draait de wind met je mee “ of “ dat laatste stuk heb ik gelukkig wind mee “ . De laatste bocht gaat in en…..pffff, opnieuw tegenwind. M’n positieve gedachte heeft niet geholpen. Toch bereik ik m’n doel…..en voel ik me naast de andere fietsers toch een soort van overwinnaar.

Code Oranje in de trein

In de trein zijn code Oranje, de storm en natuurlijk de NS de fijnste gespreksonderwerpen. Verhitte discussies over de aangepaste dienstregeling, de eerste stormschades en wordt er druk op alle mobiele telefoons gekeken om maar niets te missen op het liveblog over de westerstorm die over Nederland raast. De storm gaat in de trein dus nog even over en als ik zo om me heen kijk , gaat die voorlopig nog niet liggen. De trein zet zich in beweging en het geklets van  de reizigers ( jaja, ik heb goed opgelet ) overstemt het gierende geluid van de storm die de trein af en toe doet schudden. Soms wint de storm en verstomt het geluid in de trein voor even…..een moment van stilte, onderbroken door de storm die in kracht toeneemt en zich van een nog sterkere kant wil laten zien. Ik pak m’n ( mindfullness-) moment ) om m’n brein kalm en leeg te maken.  Uit m’n tas haal ik wat eten. Ik denk aan de uitspraak die ik ooit eens ergens gelezen heb : “Eating is a great way to practise mindfullness, as it is something that we all do several times each day “ . Als het je nog niet gelukt is vandaag, de lunch is in aantocht..of het avondeten als je dit later leest.
Het is heel simpel : gewoon langzamer kauwen, proeven wat je echt eet : de smaak, heel bewust…veel leuker dan het voedsel door je keel heen te rammen om je emoties weg te duwen, gewoon proberen.

Code Oranje in je leven

De trein heeft haar eindbestemming bereikt. De conducteur roept om dat de trein volgens dienstregeling is gearriveerd en wenst iedereen een fijne dag. Sommigen reageren cynisch, de meesten of het de gewoonste zaak van de wereld is, een enkeling zie ik lachen en met een positief gevoel de trein uit stappen. Op weg naar hun werk. Zoveel mensen , met zoveel gedachtes. De storm in , op weg naar hun doel vandaag.  Hoe zouden ze zich voelen ? Een vraag die ik vaak stel aan mensen. Het antwoord is meestal dan : druk , druk, druk of hoe vol de agenda staat . Meegenomen in de hectische storm van het dagelijks leven.
Voor sommigen is het Code  Oranje in hun leven of misschien ook al Code Rood, zijn de balans kwijt tussen werk en privé, moeten weer naar hun werk waar ze niet gelukkig van worden, op weg naar de volgende deadlines en targets of hebben een relatie die vastgelopen is. Een storm die niet vanzelf gaat liggen. Is er bij jou al een code in je leven afgegeven ?
De storm zal vanmiddag weer gaan liggen. Code Rood zal weer naar Code  Oranje gaan,  zal code geel worden en daarna zal de rust wederkeren. Vanavond zal het nog het gesprek van de dag zijn totdat je naar bed gaat en weer niet kunt slapen omdat je de drukte van je werk of school niet kunt loslaten. En blijf je maar piekeren en blijven je gedachten maar afdwalen. Uren wil je slapen maar in plaats daarvan lig je uren wakker…en de storm buiten kun je inmiddels niet meer de schuld geven. Probeer je dan te focussen op het natuurlijke ritme van je ademhaling. Dit zal er voor zorgen dat je aan niets anders meer kunt denken, behalve dan op je ademhaling. En als je gedachten toch weer afdwalen , breng ze dan weer terug naar je ademhaling. En zoals ik m’n vorige blog schreef : oefenen, oefenen, oefenen. Was dit Mieke’s tip voor vandaag ? Niet zo belangrijk. Belangrijker is dat je ervoor zorgt dat Code Oranje niet in je leven komt. Wil je weten hoe jij ervoor staat ? Neem dan  contact op met Praktijk Vlinderkuijl , coaching op goed gevoel!

Latest posts by Mieke Epker (see all)